maandag 22 december 2014

Elsa vlecht, met fototutorial

Frozen. Ik dacht dat ik aan de hype kon ontsnappen, maar dat was buiten mijn 4-jarige dochter gerekend. Van de ene dag op de andere was ze fan. Grote fan. In haar spel is zij Elsa, want dochterlief heeft witte haren ( nu toch nog, zowel ik als de echtgenoot zijn donkerbruin van haren, het zou ons verbazen als ze ons witteke blijft), net als Elsa. En wilt ze natuurlijk een echte Elsavlecht.

Zus van 2,5 werd gebombardeerd tot Anna, met haar lichtbruine haren. Wat ik stiekem best wel leuk vind, want van al mijn kinderen zijn die 2 toch de grootste 2 handen op 1 buik. Echte zusjes. Nu toch, dat kan volgende maand alweer helemaal anders zijn! ( Grote zus is Olaf, wegens gebrek aan beter personage. Broer is Sven, en doet de laatste dagen niets anders dan zijn zussen rondtrekken op hun slee. Hun slee, die doet ook dienst als cape. Hun cape dat zijn eigenlijk de fleece dekentjes die op de zetel liggen om eens gezellig onder te kruipen.)

Maar bon, hier thuis weten ze dat ik graag vlecht en wel is experimenteer. Anderhalfjaar geleden besliste de oudste dat ze haar lange lokken - en vooral veel bijhorende knopen - beu was en sindsdien is er niemand verder geraakt dan schouderlengte. Voor het gemak ben ik er blij om, maar ik word wel serieus beperkt in mijn 'creatief met haar'.

Gelukkig zijn daar de vriendinnetjes van de dochters en nichtjes waar ik me eens mee mag laten gaan! Ik heb al aan een paar vriendinnen de techniek uitgelegd. Maar nu de Elsavlecht in het land is, kreeg ik terug meer vragen hierrond. Daarom een poging voor een fototutorial. Ik ben er zeker van dat je nog meer tips / handigere tips vindt via internet, maar ik doe het op mijn eigen manier. Altijd al gedaan zo ;-)

Hier gaan we:

- Elsa haar vlecht valt over haar linkerschouder, dus ik begin rechts van de scheiding. Ik pak 3 kleine strengetjes haar en begin te vlechten.

- Eerst de linkse over het midden, dan de rechtse over het midden. Goed aantrekken ondertussen. Dat aantrekken is belangrijk en ga je elke keer weer opnieuw moeten doen. Het zorgt ervoor dat de vlecht goed stevig blijft zitten. Met een beetje geluk zelfs wel een dag of 2 ( wat weer 2 dagen scheelt in het uitkammen van knopen en 'kapsel'discussies aangaan met je kind.)

- Nadat je links en rechts hebt gedaan, is het terug de beurt aan de linkse streng. Ik slaag hem meestal al over het midden, en terwijl ik met 1 hand de 3 strengen vastpak, pak ik met mijn andere hand een beetje los haar erbij en voeg hem bij de linkse streng.

- Ook de rechterstreng slaag ik al over het midden en dan pas pak ik er haar bij. Gewoon omdat ik het dan makkelijker vind om het vast te houden en de haren die erbij komen mooi strak te trekken. Vergt wel enige oefening denk ik, zeker als je het nog nooit gedaan hebt.

- Na een paar slagen zie je al of het mooi strak is aangetrokken. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt ( maar ook als je al genoeg ervaring hebt en snel kunt vlechten) is een stilzittend kind heel handig. De mijne zijn getraind in stilzitten ( hebben het met scha en schande geleerd doordat het soms wel eens pijnlijk kan zijn als ze hun hoofd plots bewegen en je net heel stevig hun haar vast hebt.), maar je kan hun haar ook vlechten als ze aan het eten zijn ( doe ik 's morgens soms als ik snel wil zijn) of naar tv aan het kijken zijn. In ieder geval, met afleiding werkt het beter.

  - Het probleem met ons wittekopje is dat haar haren tot op haar schouders komen. Eigenlijk zijn ze te kort om helemaal rondom te vlechten. Dit loste ze zelf op door treurig naar huis te komen, die eerste Elsavlechtdag. Haar beste vriendinnetje vond het namelijk geen echte Elsavlecht, want die heeft bloemetjes in haar haren. Eigenlijk zijn het ijskristallen, maar met bloemetjes, daar kon ik iets mee! We zochten een paar bloemenrekjes in de schuif vol haaraccesoires.

- Wanneer ik achter haar oor ben gekomen met het vlechten, maak ik er een staartje van, met een bloemenrekje.

- Het staartje verdeel ik terug in 3 strengen en ik begin gewoon terug met vlechten.

- Soms steek ik er nog een extra rekje in. Het is natuurlijk niet hetzelfde resultaat als wanneer je lange haren hebt, en vanachter oogt het soms wat slordig, maar voor een Elsafan met kortere haren is het een schitterende oplossing!

- Het kan soms moeilijk zijn om helemaal rond te vlechten omwille van de scheiding. Ook hier: oefenen oefenen oefenen. Ik pak altijd strengen haar bij die beginnen van de scheiding. Niet te dik en liefst recht naast de streng waar ze moeten bijkomen. Geen te grote plukken haar bijpakken, maar ervoor zorgen dat het gelijk wordt verdeeld.

- En dan vlecht je gewoon helemaal door tot het einde. Rekje erin ( met bloemetje voor een nog groter Elsa-effect) et voila!


En eens ze doorhebben dat een Elsavlecht tot de mogelijkheden behoort, heb ik meestal nog geen 5 minuten na binnenkomst de vraag of ik ook een Elsavlecht wil maken bij hun. Met plezier!


3 opmerkingen:

  1. Ooooo, is dát een Elsa vlecht! Geen idee waar al die moeders het over hadden... Wel een leuk vlechtje. Eens kijken of me dat ook lukt als de warboel weer eens uitgekamd is :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha, succes ermee :-) Ik vind het vooral zalig dat er eens een prinses is zonder lange wuivende lokken ... maar netjes weggestopt in een vlecht met minder kans op knopen ;-)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...