donderdag 22 november 2012

Glitter and Glamour

Anderhalve week geleden stak er een briefje in de boekentas van de oudste. Voor het grootouderfeest bij hun op school was het thema 'Glitter and Glamour'. En de meisjes mochten in glitterkleren naar school komen. Ik had dat niet. En de mama's van de 5 andere meisjes ook niet. Dus trok ik naar de markt, vond daar discostof en maakte 6 snel-klaar-kleedjes.

Wil je weten hoe?

- Meet eerst de lengte van het model, van oksel tot de gewenste lengte ( ik nam tot knielengte).

- Meet dan de breedte van het model op de heupen. Ik heb ook de taille gemeten en onder de oksels, maar die getallen heb je niet nodig voor te knippen.

- Begin te rekenen. Ik heb de lengte genomen en 4cm naadwaarde ( 2 cm langs boven en 2 cm langs onder). Voor de breedte heb ik 5cm bij het breedste punt ( de heupen dus) bijgeteld. Waarom? Voor de bewegingsvrijheid. En ik heb mijn model als basis genomen. Alle 6 de meisjes hebben min of meer hetzelfde postuur en dezelfde grootte, maar er zitten verschillen op. Omdat de kleedjes snel klaar moesten zijn, heb ik me gebaseerd op de maten die ik thuis heb rondlopen.

- Knip de lap stof uit. In dit geval had ik 6 lappen stof nodig, van 70cm breed en 62cm lang.

- Naai hem dicht in de lengte. Begin met eerst een cm dicht te naaien, ongeveer een dikke cm open te laten ( gewoon de naald omhoog, de stof een dikke cm verder trekken en dan verder naaien) en stik dan de rest aan elkaar. Dit stofje hoefde niet gezigzagd te worden en voor gemakkelijkheidsredenen heb ik dat dan ook niet gedaan.

- Draai de rand vanboven 1cm om en dan nog een slag, zodat je een tunnel hebt. Het gaatje in de naad is nu zichtbaar. Stik de lap rondom vast.

- Steek een elastiek door het gaatje in de naad. De lengte van de elastiek is hetgene je hebt gemeten onder de oksels. Ik knipte niets extra van de elastiek, maar liet deze wel 1cm overlappen. Naai de elastiek dicht met de hand.

- Zoom vanonder om.

- Trek het kleedje aan bij het model. Kijk waar je schouderbandjes wil aanzetten. Meet van het ene punt tot het andere. Tel daar nog 2cm naadwaarde bij. Ik nam bandjes van 4cm breed. Met de naden omgestikt, waren ze 2cm breed. Bevestig de bandjes aan de gekozen punten.

En het schitterende resultaat zie je hier:Oooh enne, nog even reclame ... op zondag 25 november, van 14u tot 18u, is het de winterse FABRIK MAGIK. Allen daarheen!

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Merciekes :-) Ik hoop dat ze nog leven tegen het schoolfeest in juni, want dan hebben ze ze terug nodig ;-)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...