donderdag 29 november 2012

Omkeerbare wanten tutorial

Haar wantjes waren versleten na 2 winters. De mijne zijn de vuilbak ingezwierd na amper 1x dragen. Tijd voor nieuwe! En voor de eerste winterprik ( oke, luttele uren voor de voorspelde koude, maar ervoor is ervoor!), perfect getimed!

Omkeerbare wanten, hoe begint u eraan?

 - Trek eerst de omtrek van de hand over. Laat de duim zover mogelijk uitsteken zodat de hoek tussen duim en de rest van de hand vrij groot is ( voor de beweeglijkheid). Ik heb er - in het rood - nog een lijn rondom getrokken voor de plaats in de want aan te duiden, en daarrond nog eens 1cm naadwaarde gerekend. Omdat dat echter net iets te smal uitviel, heb ik smal op de rand gestikt. *Ik had net niet genoeg rekening gehouden met het volume van de hand. Een hand is dikker dan een cm*
- Knip 4x een buitenwant, 4x een binnenwant. Zorg ervoor dat je, zowel van de binnen- als van de buitenwant, 2 stuks hebt met een linkerduim en 2 stuks met een rechterduim ( zoals je hier kan zien op bij de blauwe wantjes. Die ondertussen weggegooid zijn wegens net iets te nipt voor de zoon om aan te doen. Nieuwe volgen nog, maar gelukkig is er bij hem niet zoveel haast bij, zijn wanten zijn nog draagbaar).
 - Stik de binnenwanten aan elkaar en de buitenwanten aan elkaar. Telkens met de goede kanten op elkaar leggen. Nu kan je kiezen. Wil je wanten zonder boordstof, leg de openingen tegen elkaar zoals je kan zien op de foto, met de slechte kanten naar buiten. Ik koos voor mezelf voor wanten zonder boordstof omdat ik het stuk pols lang genoeg had geknipt ( en ik eigenlijk iets te nipt had getekend, ze passen zo ook goed aan).
 - Wanneer je het wil stikken, ziet het er zo uit. Laat een keergat open en wees voorzichtig met het stikken. Het is prulwerk en voor je het weet stik je ze helemaal dicht.
 - Keer eerst de buitenwant met de goede kant naar buiten. Dan keer je de binnenwant. Die trek je door het keergat ook helemaal naar buiten. Dan ziet het eruit zoals op de derde foto, enkel nu met de goede kanten naar buiten. Prop de binnenwant in de buitenwant. Naai het keergat dicht met een blinde steek. En klaar! Voor mijn buitenwanten gebruikte ik de overschot van dit knuffeldekentje. Voor mijn binnenwanten verknipte ik een fleece slaapzak.

- Wil je wel wanten met boordstof, ga je als volgt tewerk ... meet uit hoe breed je de boord wil hebben en hoe lang. Speld de ene kant vast aan de buitenwant. Op deze foto zit de buitenwant binnenstebuiten met de boordstof in. Je kan het ook andersom doen, de buitenwant goed met de boordstof erover. Zorg er alleen voor dat de goede kant van de boordstof tegen de goede kant van de buitenwant komt. Ik koos ervoor om deze wantjes aan elkaar te hangen dmv een lintje. Ik koos een schoenveter met leuke figuurtjes, die net lang genoeg zijn voor kinderen. Steek de schoenveter in de want ( als je ze ineen steekt zoals op de foto) en steek de schoenveter tussen de goede kanten van de want en de boordstof.

- Voor de binnenwant ga je op dezelfde manier tewerk. Let erop dat de duim van de binnenwant dezelfde kant uitwijst als de duim van de buitenwant. Laat een keergat open ( niet nodig bij de buitenwant) Stik de boordstof rondom vast, uitgezonderd het keergat. Knip de draadjes niet dicht tegen de stof af, maar laat een stuk over om het keergat achteraf dicht te naaien. Aaneengestikt, maar nog niet gedraaid, ziet het eruit zoals op de foto.

- Trek de buitenwant door het keergat ( inclusief schoenveter) en erna de binnenwant. Prop de binnenwant nu in de buitenwant door de handopening. Naai het keergat dicht. Doe dit ook voor wantje nummer 2. En voila, klaar! * Bij want 2 draaide ik de buitenwant eerst met de goede kant naar buiten. Lintje ertussen en boordstof erover - goede kanten op elkaar - is net iets makkelijker, omdat er dan al een want aan de andere kant van het lint hangt. Je kan het lint nu niet zo makkelijk in de want proppen, met de andere want erbij*

- Ook hier recykleerde ik de fleece slaapzak voor de binnenwant. Voor de buitenwant deed ik eveneens aan recykleren. Het sweatervestje met kapotte rits offerde stof op voor een pennenzak en stond nu weer bereidwillig een deel af voor de wanten. Er schiet nog een half rugpand over en 2 mouwen, maar ik krijg het nog steeds niet over mijn hart om het weg te gooien. Die 3 euro die ik er ooit eens in de Zeeman aan heb gegeven, is het al meer dan waard geweest!

Ik moet wel toegeven dat het model er wat raar uitziet. Ik had meer de omtrek van de duim kunnen volgen bij het stikken, nu ziet het er maar wat gek uit. Maar draagbaar en warm en op meer mikken we niet deze winter.

Binnen een paar dagen hoop ik de wantjes voor mijn peutertje af te hebben, met elastiek. Ook daar maak ik een tutorial van. En de zoon krijgt uiteraard ook nog zijn blauwe exemplaren. Want meneer is de meest fervente wantjesdrager hier in huis. Wat ik nog steeds bizar vind, want ik betrapte hem vorige week nog op halve naaktloperij op school. Waarom ik hem een broek en onderbroek laat aandoen, geen idee. Maar wel met wantjes, want hij zou maar eens koude handjes moeten hebben ...


5 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de lijvige uitleg! Die moet ik onthouden, en uitvoerig bestuderen als ik eens wat tijd heb :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Ik heb mijn best gedaan om er een duidelijke uitleg van te maken, ik hoop dat je er iets aan hebt!

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor je gezellige reactie op mijn blogje. Waarom kende ik jouw blog nog niet? Is verandering ingebracht, ik heb me aangemeld ;-)
  Hier geen wantjes meer, maar ze zijn wel heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, leuk dat je je hebt aangemeld en bedankt voor het complimentje!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...